Om told

toldkontrolEr du nybegynder udi import/eksport kan fortoldningen ofte virke noget “langhåret”. Her på siden har vi forsøgt at forenkle en del begreber således at alle kan være med.

Der findes i princippet tre måder, hvorpå man kan fortolde sine varer. Hvilken metode man vælger, afhænger af hvor hurtigt man vil kunne ta’ varerne i brug, og hvor “dygtig” man har været til at skaffe sig de “rigtige informationer” i god tid.

  1. Den tilbagelænede: Det haster ikke mere end det jager, frem for alt skal godset fortoldes korrekt, så jeg ikke skal betale mere i told og moms, end jeg behøver. Glæder mig til at få besked om, hvornår jeg må disponere over godset.
  2.  Den fortravlede: Hold da op… er godset allerede kommet, det var jo dejligt, men det var sørme også dyrt, kan godt huske præcis hvor dyrt, hvor lagde jeg nu lige fakturaen …?? … men jeg skal altså bruge godset med det samme…!!
  3. Den velorganiserede: Jeg har styr på det, ved hvad jeg har bestilt, hvad jeg har betalt, ved hvilke dokumenter der skal bruges, hvor de er, hvornår godset kommer, hvor og hvornår det må disponeres over.

Den ene metode udelukker ikke den anden, det kan jo være svært at ha’ styr på alt hele tiden, så en kombination er måske bedst.

Helt konkret

  1. Midlertidig oplæggelse (MiO) og efterfølgende Standardfortoldning: Man skal blot oplyse, hvor og hvornår godset passerer en grænse, hvem der er varemodtager og hvor godset bliver oplagt. Derefter har man 14 dage til at fortolde godset færdigt. Godset må disponeres over første hverdag kl. 12 efter Standardfortoldningen er godkendt.
  2. Forenklet ekspresfortoldning (FoE) og Supplerende ekspresoplysninger: Her skal man kende lidt flere detaljer fra starten end ved MiO’en, nemlig varekode, oprindelsesland og værdien af varerne. Godset kan disponeres over, så snart FoE’en er frigivet. De supplerende ekspresoplysninger skal afgives senest den anden hverdag i den efterfølgende måned.
  3. Fuldstændig ekspresfortoldning (FuE): Alle oplysninger om varerne skal foreligge på fortoldningstidspunktet, så der skal alle sko være “kridtede” på forhånd. Den absolutte fordel ved FuE’en er, at godset kan disponeres over, så snart FuE’en er frigivet, og der skal ikke foretages yderligere.

Alle tre metoder kræver som minimum, at man er importørregistreret. Yderligere kræver MiO-ordningen og brugen af FoE særlige tilladelser.

Lidt om eksport

Man kan vælge mellem to procedurer, den almindelige og proceduren for godkendte eksportører.

  1. Almindelig procedure: For dem der ikke eksporterer regelmæssigt. Fordelen er at godset kan forlade virksomheden når som helst, men til gengæld skal det frembydes ved udpassagetoldstedet med behørig udfyldt Udførselsangivelse, hvor der kan forekomme ventetider.
  2. Godkendte eksportører: Godset fortoldes mindst to timer før det forlader virksomheden, hvis Skat vil kontrollere varerne, gør de det indenfor de to timer, hvorefter godset frigives og kan køres. Godset kan nu køres direkte til det toldsted, hvor det forlader EU. – Denne ordning hedder nu: “Godkendt frembydelsessted – udførsel” – man kan læse om det her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2135403&vId=0

Begge procedurer kræver at man er eksportørregistreret dog på to forskellige måder.

Noget om Toldoplagfortoldning_kontrol

Toldoplag er oplagt for dem, der har brug for at ha’ importerede varer liggende et stykke tid på lager, inden de skal sælges og/eller eksporteres til lande udenfor EU. Bemærk, kun for ikke toldpligtige varer.

Toldoplag kan inddeles i to typer; offentligt toldoplag og privat toldoplag.

Man kan læse mere om toldoplag her

Uanset, så ring… hvis du vil vide mere…
Tlf.: 31 70 7483